Laboratorium TSW/10-04 jest terenową stacją wytrawiania zlokalizowaną w budynku Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Tarnowie, wykonującą badania mięsa świń i dzików w kierunku wykrywania włośni. Laboratorium jest jednostką urzędową wchodzącą w struktury Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Krakowie.
Próbki przyjmowane są:
Koszt badania: 25 zł.
Laboratorium uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji PCA nr AB531. Laboratorium jest poddawane regularnym kontrolom lub auditom realizowanym przez Zakład Higieny Weterynaryjnej, auditom zewnętrznym przeprowadzanym przez auditorów PCA oraz uczestniczy w badaniach biegłości potwierdzających kompetencje w zakresie wykonywanych badań.
Badania przeprowadzane są w oparciu o metodę referencyjną wytrawiania próby zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania wg Rozporządzenia Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz. Urz. UE L 338 z dnia 22.12.2005), załącznik I, rozdział I oraz załącznik III.
Badanie polega na potraktowaniu rozdrobnionej próbki mięsa płynem wytrawiającym zawierającym pepsynę i kwas solny w kontrolowanych warunkach temperatury i czasu, która to próbka po szeregu czynności dodatkowych jest oglądana pod specjalistycznym urządzeniem powiększającym obraz – trychinoskopem, pozwalającym zlokalizować uwolnione w trakcie wytrawiania larwy włośni.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2010r. Nr 207, poz. 1370) mięso świń oraz dzików odstrzelonych z przeznaczeniem na mięso obowiązkowo poddaje się badaniom na włośnie. Każda próbka dostarczona do badania powinna ważyć nie mniej niż 250g i być dostarczona w opakowaniu jednostkowym: woreczek foliowy, słoik itp. Do próbki z odstrzelonych dzików należy dołączyć oświadczenie o dokonaniu oględzin tuszy przez przeszkoloną osobę.
Sposób pobierania próbek mięsa:
Jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych mięśni określonych powyżej pobiera się wówczas próbki mięsa z mięśni, które są dostępne. W/w próbki łączy się w jedną.
Informacja opracowana przez:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Sączu
Lek. wet. Mariusz Stein
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Nowym Sączu
ul. Głowackiego 34, 33-300 Nowy Sącz
ZABRANIA SIĘ kopiowania zdjęć oraz opisów (w całości lub w części) BEZ ZGODY właściciela i administratora strony. Zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 roku (Dz.U.94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U.94 Nr 43 poz.170) wykorzystywanie autorskich pomysłów, rozwiązań, kopiowanie, rozpowszechnianie zdjęć, fragmentów grafiki, tekstów opisów w celach zarobkowych, bez zezwolenia autora jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich oraz podlega karze. Znaki towarowe i graficzne są własnością odpowiednich firm i/lub instytucji.