Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu objął swoim patronatem Jubileusz 70-lecia istnienia sądeckiego Gastronoma.
Podczas uroczystych, barwnych obchodów, które miały miejsce dnia 14.10.2022 roku w Zespole Szkół nr 1 im. KEN Polski Związek Łowiecki reprezentował Bogusław Rataj Łowczy Okręgowy PZŁ w Nowym Sączu, który także wcielił się w jurora w konkursie gastronomicznym pod nazwą „Dziczyzna i dary lasu” w dwóch niezależnych konkurencjach: kucharz i cukiernik.
W jury zasiadało grono znanych w regionie mistrzów sztuki kulinarnej: kucharzy, cukierników, doradców kulinarnych i specjalistów polskiej kuchni. Byli to panowie: Janusz Gancarczyk z hotelu Lemon Resort Spa, Krzysztof Małocha z hotelu Heron, Bogusław Rataj – Łowczy Okręgowy, Artur Pasoń z Willi Poprad, Konrad Korszla z hotelu Heron, Grzegorz Marszał z restauracji Szklarnia oraz Arkadiusz Schneider z hotelu Ibis.
Komisji przewodniczył gość specjalny pan Tomasz Jakubiak juror polskiej edycji programu MasterChef Junior. W konkursie startowało 13 uczniów Zespołu Szkół nr 1 im. KEN: 7 kucharzy i 6 cukierników.
Temat, który Polski Związek Łowiecki pomógł zrealizować „Dziczyzna i dary lasu” to okazja do podkreślenia 70-tej rocznicy powstania szkoły gastronomicznej, oraz wielkiej roli jaką odgrywa edukacja młodzieży, szczególnie o profilu gastronomicznym – tak blisko związanym z łowiectwem. Tym samym życzymy szkole dalszych sukcesów edukacyjnych oraz kolejnych tak hucznych Jubileuszy.
Lista dań i zwycięzców:
W konkurencji kucharz:
I miejsce – JULIA ŁUKASIK – BURGER Z DZIKA Z SOSEM JAŁOWCOWYM
II miejsce- BEATA TOCZEK – POLĘDWICA Z SARNY W ASYŚCIE PUREE
KASZTANOWEGO I WARZYW MIESZANYCH W SOSIE ŚLIWKOWYM
III miejsce- KAROL GOŁDYN- KARKÓWKA Z DZIKA SOUS-VIDE W SOSIE Z WINA CZERWONEGO
W konkurencji cukiernik:
I miejsce- JAKUB GUMULAK- LEŚNE RUNO
II miejsce- WERONIKA WÓJCIK- ORZECH MYŚLIWEGO
III miejsce- BARTŁOMIEJ SEKUŁA- LEŚNY KASZTAN
Krzysztof Pyrdoł
Rzecznik prasowy ZO PZŁ